Cum poate fi resuscitat turismul romanesc
- colaborator
- /
- 3 octombrie 2024

Cum poate fi resuscitat turismul romanesc
S-au înregistrat creșteri considerabile și-n Bulgaria, cu 29%, în Serbia, cu 40% şi Turcia, cu 22% cu nivelul de dinainte de restricțiile COVID. Spania a înregistrat +25%, Grecia - +25%, Italia - +20%, Franța - +16%.
În România, creșterea a fost de doar 3% în primul semestru din 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor INS. Mai multe despre starea turismului românesc a oferit pentru Ziare.com Dana Rentea, consultant în domeniu.
„În România, incomingul nu și-a revenit după pandemie. Nici înainte nu stăteam prea bine, dar cert e că acum, veniturile din turismul românesc sunt și mai mici", a precizat aceasta.
Sprijinirea turismului continuă să fie un domeniu bine dosit de guvernanți, potrivit expertului în turism.
„Eu cred că nu ne-am focusat pe punctele noastre forte, pentru a atrage turiști străini. Ne lipsește promovarea în afara țării. Am fost aproape inexistenți la târgurile de turism în ultimii ani. Atunci când am participat, nu au fost niște prezențe memorabile. Nu avem bugete de promovare a României în străinătate. De asemenea, infrastructura este o piedică.
Autenticitatea, tradițiile bine conservate, gastronomia cred că sunt punctele noastre forte, pe care nu am reușit să le promovăm suficient de bine", a mai precizat Dana Rentea.
Cât mai merge, turismul funcționează „din inerție"
Turismul românesc funcționează mai degrabă din inerție, grație unor obiective ridicate pe vremea comuniștilor și a frumuseților naturale, descoperite accidental de pasionații de călătorii, pe internet.
„Turismul nostru funcționează din inerție, din unele inițiative particulare, private, din unele promovări făcute de unele agenții de turism, din online, acolo unde ne mai vede lumea. Așa se mai rătăcesc turiști străini la noi. România este la un sfert din ceea ce poate, dacă vorbim despre potențialul turistic", a precizat Rentea.
Potențialul maxim poate fi atins doar în baza unei strategii clare, asupra căreia guvernul chiar ar trebui să se preocupe, e de părere consultatul în turism. Printre măsuri, ar trebui să se aibă în vedere:
„Promovarea, apoi măsuri fiscale de stimulare a incomingului - s-a tot vorbit despre anumite măsuri de incoming, dar s-a făcut o lege atât de stufoasă, de a ajuns să fie inaplicabilă. De asemenea, pe lângă cele două mai este nevoie și investiții în infrastructură", a mai precizat Dana Rentea.
Guvernanții, puși la zid: simulacre de dezbateri cu antreprenorii din turism
Momentan, guvernanții nu ar fi prea preocupați de dezvoltarea turismului românesc. Dialogul cu antreprenorii din domeniu este ineficient, susține sursa citată.
„Nu există un dialog eficient. Există un simulacru de dialog, în care specialiștii își dau cu părerea, vin cu know-how, dar autoritățile nu prea iau în considerare", a declarat reprezentantul domeniului turistic.
Însă, există și câteva aspecte pozitive, în legătură cu turismul românesc.
„Există o dezvoltare atât a locațiilor de cazare, din ce în ce mai frumoase, ca niște oaze, cazări de calitate atât din punctul de vedere al construcției propriu-zise, cât și al managementului. Din punctul de vedere al calității serviciilor, începem să avem oameni mai bine pregătiți. Dar sunt ca niște oaze în deșert, aceste unități de cazare", a concluzionat Dana Rentea, pentru Ziare.com.
SOURCE AND TAGS